Hushållets textilier

Fascinerande kvaliteter hos hushållets textilier

Vad får vissa handdukar, filtar och dukar att behålla sin form, färg och yta över tid? Och vad gör vissa inredningstextilier mer eller mindre miljövänliga?

Många kan nog enas om att kvalitet innebär hur bra en produkt fungerar och varar. Så, vad gör hushållets vävda handdukar, dukar, filtar och kuddöverdrag hållbara och beständiga?

En av flera avgörande faktorer är fiberlängden i garnet som används för att väva produkten. Längre fibrer binder bättre med varandra i garnet och väven. Därför använder vi endast långfibriga garner. Korta fibrer kan lätt sticka ut och lossna, men är billigare och därför vanligare i lågprisprodukter. Efter en tids användning och tvätt blir skillnaden tydlig.

Miljöhänsyn i trådar och tekniker

Långa fibrer kräver inte miljöfarliga kemikalier och bindemedel för att fixera fibrerna, något som ofta används vid tillverkning av billiga produkter.

Form, färg och bekvämlighet

Att vissa handdukar och dukar blir skeva i formen, medan andra behåller sina raka kanter, beror delvis på hur kanterna sys.

Prisvärda textilier för hemmet är ofta skurna ur bredare vävar, och då måste exempelvis handduken fållas och sys på alla fyra sidor. Kantsömmarna kommer då att bete sig annorlunda än resten av väven, vilket kan orsaka ojämnheter. Det finns även risk att de fyra sidorna inte klipps helt rakt och vinkelrätt. För att uppnå formstabila inredningstextilier väver vi därför produkten direkt i sin slutgiltiga bredd, så att den endast behöver klippas och fållas i två ändar. För en filt som är behaglig mot huden bör man undvika syntetiska material som kan ge elektriska stötar och istället välja ekologisk bomull. För att få färgfasta motiv och mönster är det viktigt att kontrollera att de är vävda, snarare än tryckta på ytan.