Att tänka på innan man tackar ja till ett event

När du blir inbjuden till ett event kan din första reaktion vara att du ska gå - tänk så roligt att få gå på event! Som följd tackar du såklart omedelbart ja till inbjudan. Detta är speciellt lätt hänt om det är ett event som handlar om något du är intresserad av eller om du vet att det kommer vara andra människor där som du tycker om.

Image

Men istället för att säga ja direkt och sen i efterhand ångra dig över att du tackade ja - inte minst om du har femtioelva andra saker att göra just den tiden - så be om att få tänka efter. När du får en inbjudan behöver du inte ge svar direkt. Om du hela tiden tackar ja till allt för att inte missa någonting kan du tillslut bli så stressad att du blir sjuk eller utmattad.

Varningssignaler vid stress och utmattning

Olika människor klarar av olika mycket. Du kanske behöver mer återhämtning än vad andra gör, eller tvärtom. När du känner att det börjar bli tight i schemat och att du inte har tid för att ta det lugnt eller ta hand om dig själv är det kanske dags att säga nej till ett event. 
Efter mycket stress kan en slags trötthet och svaghet göra sig påmind. Då är risken för att du blir sjuk mycket högre i och med att ditt immunförsvar är svagare än vanligt. Känner du att det är något som inte riktigt stämmer kan det vara smart att ta ett självtest. När du vet vad som är fel är det lättare att göra någonting åt saken så att du snabbt kan bli bättre.

Image